Categories:

Het Inspiratieboek is een project waarin de onderbouwing en uitwerking van de verschillende vakperspectieven op een praktijkgerichte manier worden beschreven. Er zijn hoofdstukken over alle perspectieven en over levensbeschouwelijke teksten, rituelen, objecten en organisaties.

Een boek schrijven met veertig mensen
Sinds de tweede Inspiratieboekworkshop op 24 november jl. is er weer veel werk verzet door de schrijf¬groepen, hebben schrijfgroepen en redactie afgestemd en keuzes gemaakt, en heeft het LERVO-ontwikkelteam verder gewerkt aan het concept-kerncurriculum.

Zo’n veertig opleiders, wetenschappers en docenten zijn al anderhalf jaar bezig in 16 schrijfgroepen om de verschillende hoofdstukken te schrijven. Tijdens de workshopdagen in februari en november en in afzonderlijke afstemmingsoverleggen hebben leden van de schrijfgroepen feedback gegeven op de concepthoofdstukken van andere schrijfgroepen en aan het kernteam gegeven op het hele project.

Het tiende perspectief
Dat is een complex proces, waarin we onderweg ook nieuwe mogelijkheden en vraagstukken tegenkomen. De plek van ethiek bijvoorbeeld. Of de afbakening tussen het zinperspectief en het persoonlijk perspectief. Een van de opbrengsten van dit proces is de keuze om voor ethiek en ethisch redeneren een eigen perspectief te maken. Het tiende perspectief dus.

Hoe verder?
Op dit moment werken de schrijfgroepen aan het verwerken van de feedback en werken toe naar de eindversie van hun eigen hoofdstuk. In april gaan alle hoofdstukken naar een kernredactie , die bestaat uit Jan Marten Praamsma, Gijs van Gaans en Markus Davidsen die gaan zorgen dat er een samenhangend en goed gebalanceerd verhaal ontstaat, dat begrippen consequent gebruikt worden en dat in de verschillende hoofdstukken ook naar elkaar verwezen wordt. Daarna volgt nog een tekstuele redactieronde en gaan we aan de slag met een vormgever en uitgever.

Wanneer verschijnt het boek?
Tja, dat wil iedereen weten die eraan meewerkt, maar dat is tegelijk afhankelijk van de uitgever, en de juiste inschatting van de hoeveelheid werk. De meeste betrokkenen doen dit immers naast hun gewone werkzaamheden. We mikken op maart 2025.

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Goed levensbeschouwelijk onderwijs voor álle leerlingen in het voortgezet onderwijs
mei 2024
M D W D V Z Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031