Tijdens de studiedag van de VDLG op dinsdag 18 maart presenteren we het eerste deel van het Inspiratieboek LERVO. In dit eerste deel is de perspectievenbenadering uitgewerkt in een inleidend hoofdstuk en zes perspectief-hoofdstukken. Elk perspectiefhoofdstuk is geschreven door een schrijfgroep van docenten, vakdidactici en opleiders.

Drie delen
Aanvankelijk zou het boek uit veertien hoofdstukken bestaan, maar gaandeweg werd duidelijk dat het daarmee moeilijk haalbaar was het manuscript op tijd gereed te krijgen. Ook speelt mee dat we twee stappen in één keer probeerden te zetten; én cruciale aspecten en methodes van het vakgebied L&R belichten én hiervoor een nieuw vakdidactisch kader ontwikkelen (de perspectievenbenadering).

Goede start maken

Met de zes perspectieven in dit eerste boek kunnen we een belangrijk doel van de perspectievenbenadering laten zien: de integratie van persoonsvorming (focus op de leerling) met een onderzoekende insteek (focus op de leerstof). Op grond daarvan is besloten om het boek in drie delen uit te geven. Het volgende deel staat gepland voor eind 2025.

Lesmaterialen en vakleerplan

Aan de hand van dit eerste boek kun je als docent aan de slag met het herijken van je lesmateriaal, en bij het maken van nieuwe lessenseries gebruik maken van de nieuwe inzichten en uitgangspunten. In de loop van het jaar zal daarbij ook een handleiding voor het herzien van het vakleerplan worden ontwikkeld en zullen lesmaterialen gedeeld worden.

Wil je je alvast verdiepen in de betekenis van het LERVO curriculum? Kijk dan ook bij de professionaliseringsbijeenkomsten van LERVO en van de verschillende opleidingen en regionale PLG’s. Samen maken we er een rijk geheel van!

No responses yet

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *