Jongeren in Nederland ontwikkelen zich in een veranderend tijdperk en geven daarbij allerlei signalen af die duidelijk maken dat ze vragen hebben over zin en betekenis van hun leven, en weinig mensen en plekken tegenkomen waar ze daarover leren, bronnen van inspiratie ontdekken en met elkaar spreken. Wat kunnen we voor hen betekenen?

Herken je dit als bestuurder of schoolleider? Expertisecentrum LERVO organiseert woensdag 22 mei een bijeenkomst om met elkaar in gesprek te gaan over nieuwe uitgangspunten voor levensbeschouwelijk onderwijs. 

Expertisecentrum LERVO (Levensbeschouwing en Religie in het Voortgezet Onderwijs) zet in op goede levensbeschouwelijke educatie voor alle leerlingen in het VO. Het is een samenwerking van een brede groep opleiders, onderzoekers en docenten.

Het afgelopen jaar is de basis gelegd voor een landelijk curriculum voor het vakgebied levensbeschouwing en religie dat vernieuwend is én aansluit bij de verschillende manieren waarop scholen hieraan vormgeven: als vak levensbeschouwing of godsdienst of als aandachtsgebied bij de mens en maatschappijvakken en burgerschapsvorming. De perspectiefgerichte benadering geeft ruimte om het op de eigen school vorm te geven, aansluitend bij de eigen identiteit en leerlingpopulatie. Op basis van de drie doeldomeinen van onderwijs van Gert Biesta is het curriculum erop gericht dat leerlingen meer inzicht krijgen in de buiten- en binnenkant van levensbeschouwing en religie en bijdraagt aan de vorming van leerlingen als burger in de pluriforme samenleving. Daarvoor heb je als leerling kennis, vaardigheden en ervaringen nodig.

Op woensdag 22 mei a.s. organiseert LERVO een bijeenkomst voor bestuurders, schoolleiders en docenten in het openbaar en bijzonder onderwijs. Sprekers zijn o.a.:

  • Gerdien Bertram, hoogleraar Onderwijs in levensbeschouwelijk en pedagogisch perspectief aan de Vrije Universiteit in Amsterdam
  • Isolde de Groot , Universitair docent burgerschapseducatie en betekenisvol onderwijs aan de Universiteit voor Humanistiek
  • Pieter Lossie, Jonge klimaatbeweging
  • Markus Altena Davidsen, Projectleider curriculum Expertisecentrum LERVO

Tijdens deze middag bespreken we de perspectiefgerichte benadering waarop LERVO gebaseerd is, de veranderende urgentie van levensbeschouwing en religie in het VO en casussen die aansluiten bij de praktijk van bestuurders en schoolleiders. Je bent van harte welkom.

Praktische gegevens:

Datum: woensdag 22 mei 2024 van 13.30 uur – 16.00 uur (13.00 uur inloop met lunch)
Doelgroep: bestuurders VO, schoolleiders VO en docenten
Locatie: Observant, Stadhuisplein 7, Amersfoort

Aanmelden uiterlijk maandag 13 mei a.s. via https://lervo.nl/evenementen/.
Uitgebreid programma

Neem gerust een collega mee uit jouw organisatie die ook bij het thema betrokken is. De collega kan jou ook vervangen als je zelf niet aanwezig kunt zijn.

Als je je op een andere manier wilt laten informeren, kun je dat laten weten via info@lervo.nl

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Goed levensbeschouwelijk onderwijs voor álle leerlingen in het voortgezet onderwijs
juli 2024
M D W D V Z Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031